Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziekenhuis aan de Stroom van start

ZAS Antwerpen

Met de onthulling van het logo aan ZAS Augustinus is Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) woensdagochtend ceremonieel start gegaan. Na een lange procedure gaf de Belgische Mededingingsautoriteit daarvoor maandag groen licht.

Vervolgens hebben de bestuursorganen (= raden van bestuur) van beide ziekenhuizen de fusie goedgekeurd. Voorzitter en Antwerps schepen van Gezondheidszorg van Doesburg, ondervoorzitter Etienne Wauters en CEO Willeke Dijkhoffz onthulden het ZAS-logo aan campus ZAS Augustinus.

ZAS is de fusie van twee grote ziekenhuizen in de stad Antwerpen, met name Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen. Met negenduizend medewerkers, duizend artsen, veertien campussen en 3.300 erkende bedden is ZAS het grootste ziekenhuis van het land en een van de grootste van Europa.

 

Traject gestart in 2016 

De fusie is het resultaat van een traject dat al in 2016 opstartte. Toen vonden de eerste gesprekken plaats over een mogelijke fusie. Op 22 juni 2022 bevestigden beide partijen met de ondertekening van het fusieprotocol de intentie om te fuseren. 

Nu de fusie een feit is, zal ZAS meer en meer in beeld komen. Voor de patiënten verandert er praktisch gezien niets. Zij blijven op de gekende locaties terechtkunnen bij hun vertrouwde zorgverleners. Op korte termijn zullen de ZAS-logo’s verschijnen op de gebouwen en vallen ook de eerste ZAS-facturen bij patiënten in de bus. De nieuwe ZAS-website is intussen al online. De komende jaren zal het ziekenhuis zijn zorgaanbod herschikken, met een goede spreiding over de veertien campussen van de basiszorg en de gespecialiseerde zorg. 

“Antwerpenaar kan voor zorg van A tot Z terecht in eigen stad" voorzitter Els van Doesburg: 

“Ziekenhuis aan de Stroom is het resultaat van pionierswerk. Het is het sluitstuk van over het muurtje durven kijken en elkaar de hand reiken. De weg naar de fusie was lang, met de nodige uitdagingen. De voorbije twee jaar hebben heel wat mensen bergen werk verzet. En vandaag kunnen we zeggen dat Antwerpen opnieuw de weg toont. Dit verhaal gaat over de toekomst van de gezondheidszorg in onze stad én daarbuiten. De Antwerpenaar zal van A tot Z in de eigen stad terechtkunnen voor zorg, van de basiszorg tot de hooggespecialiseerde zorg. Daar gaat ons verhaal tenslotte over, de Antwerpse patiënt. En die is bij ZAS in warme en kundige handen.”

 

“Niet de macht van het getal, wel de kracht van het getal”   CEO Willeke Dijkhoffz: 

“We hebben in de naam bewust gekozen voor ‘Ziekenhuis aan de Stroom’, en niet voor ‘Ziekenhuizen aan de Stroom’. Ziekenhuis aan de Stroom gaat niet om de macht van het getal, wel om de kracht van het getal. Met deze fusie kunnen we onze patiënten veel meer expertise vlakbij huis aanbieden, en hebben we meer mogelijkheden om te investeren in toestellen en gebouwen. Voor werknemers en geïnteresseerden hebben we over de hele stad veertien campussen om aan de slag te gaan. Om dat milieubewust te doen, ondersteunen we bijvoorbeeld regelmatig de aankoop van een elektrische fiets.”

 

Nieuwe namen voor campussen

De fusie betekent ook dat de campussen een nieuwe naam krijgen. Het gaat telkens om de combinatie van ZAS en de naam van de locatie: ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Elisabeth, ZAS Erasmus, ZAS Hoge Beuken, ZAS Joostens, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Paola, ZAS PVT Antwerpen, ZAS PZ Stuivenberg, ZAS Sint-Jozef, ZAS UKJA, ZAS Vincentius. ​

Daarnaast zijn er ook nog ZAS Medisch Centrum Kaai 142, ZAS Polikliniek Regatta en ZAS Polikliniek Hof ter Schelde.

 

ZAS in cijfers (2023) 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. ZAS vzw telt na de fusie o.a. zes algemene ziekenhuizen, een psychiatrisch ziekenhuis en een psychiatrisch verzorgingshuis. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. 

(De cijfers hierna zijn de totalen van ZNA en GZA Ziekenhuizen van 2023.)

  • 9.000 medewerkers en 1.000 artsen 
  •  14 Campussen
  • 6 algemene ziekenhuizen: ZAS Palfijn, ZAS Middelheim, ZAS Cadix, ZAS Augustinus, ZAS Sint-Jozef en ZAS Vincentius 
  • 6 gespecialiseerde ziekenhuizen: ZAS Hoge Beuken, ZAS Joostens (in Zoersel), ZAS Paola (kinderziekenhuis), ZAS PZ Stuivenberg (psychiatrisch ziekenhuis), ZAS Elisabeth, ZAS UKJA (Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen)  
  • 6 dagcentra voor daghospitalisatie, raadplegingen en medisch-technische onderzoeken: ZAS Hoge Beuken, ZAS Palfijn, ZAS Paola, ZAS Middelheim, ZAS  Elisabeth en ZAS Erasmus 
  • 3 medische centra: ZAS Medisch Centrum Kaai 142, ZAS Polikliniek Regatta en ZAS Polikliniek Hof ter Schelde 
  • 1 psychiatrisch verzorgingstehuis: ZAS PVT Antwerpen 
  • 1 woonzorgcentrum voor patiënten met dementie: ZAS Joostens 

6 spoeddiensten 

  • ZAS Cadix, ZAS Palfijn, ZAS Middelheim, ZAS Augustinus, ZAS Sint-Jozef en ZAS  Vincentius  
  • 184.000 spoedpatiënten per jaar  
  • 8.350 MUG-interventies, gemiddeld 23 interventies per dag 

4 materniteiten 

  • ZAS Palfijn, ZAS Middelheim, ZAS Augustinus en ZAS Vincentius 
  • 8 .000 geboortes per jaar, gemiddeld 22 per dag 

 62 operatiezalen 

  • 87.000 operaties per jaar  

38 medische disciplines

  • 985.000 raadplegingen  
  • 146.000 opnames in daghospitaal  
  • 80.000 klassieke opnames  

Ca. 3.300 erkende bedden 

  • Intensieve zorg: 88 
  • Brandwondencentrum: 10

Willy Ysewijn NNieuws bron ZAS.

ZAS Antwerpen - foto Dirk Kerstens

ZAS Antwerpen - foto Dirk Kerstens

ZAS Antwerpen

Deel dit artikel